Jaglane brownie z kakao i orzechami
Jaglane brownie
+
Category: Odżywianie, Porady
Jan, 26, 2015

Czasami trzeba zaszaleć i zjeść coś pysznego! A żeby nie było zbyt niezdrowo i kalorycznie, proponujemy pyszną, zdrową alternatywę: ciasto bez mąki, jajek i cukru, zwane także brownie:). Jest bardzo proste i bardzo smaczne, ciężkie, wilgotne w środku. Nawet Ci z Was, którzy nie przepadają za słodyczami, będą mile zaskoczeni, ponieważ nie jest specjalnie słodkie, za to mocno kakaowe.

 

brownie z mlekiem kokosowym

 

Potrzebne będą:

- 1½ szklanki kaszy jaglanej;
- 2 dojrzałe banany, które zastąpią jajka i nadadzą ciastu pożądanej konsystencji.
-  ½ szklanki wiórków kokosowych — warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ producenci bardzo często konserwują je siarką — wybierajmy mądrze;
- garść ziaren surowego kakao, które należy nieco rozdrobnić nożem,
- ½ szklanki niesiarkowanych rodzynek;
- ½ szklanki ulubionych orzechów, które można zmielić w młynku do kawy lub drobno posiekać — dobrze spisuje się mieszanka orzechów włoskich, laskowych i pekan;
- 50 g czekolady — polecamy Wam surową czekoladę Cocoa;
- 4 łyżki sproszkowanego surowego kakao lub startego karobu, który doda naszemu brownie pięknego aromatu i nieco je osłodzi;
— 3 kopiate łyżki cukru kokosowego lub miodu (dla tych, którzy kochają, kiedy jest słodziutko:);
— ½ szklanki śmietanki orkiszowej lub kokosowej.

Składników jest sporo, ale nie zniechęcajcie się, bo wykonanie jest bardzo proste:

1. Zaczynamy od kaszy jaglanej, którą najpierw dokładnie płuczemy, następnie przekładamy do garnka z grubszym dnem i prażymy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Kiedy zaczniemy wyczuwać delikatny aromat, zalewamy ok. 3 szklankami wrzącej wody. Dzięki temu kasza będzie delikatna w smaku.

2. Surowe ziarna kakaowca kruszymy na mniejsze kawałki.

 

brownie z mlekiem kokosowym kakao

 

2. W rondelku rozpuszczamy naszą surową czekoladę, dodajemy śmietankę roślinną, pokruszone ziarna kakao, cukier kokosowy, wsypujemy sproszkowane kakao lub karob i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc gęstą masę.

 

brownie z mlekiem kokosowym kolaż

 

3. Masę wlewamy do naczynia z kaszą jaglaną, dodajemy zblendowane banany i wszystko dokładnie mieszamy. Ponieważ każdy z nas ma różne preferencje, radzimy skosztować, czy aby nasze brownie jest wystarczająco słodkie. Dodajemy pozostałe orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.

 

brownie z mlekiem kokosowym cocoa
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy naszą jaglaną masę. Kiedy dokładnie ją wyrównamy, posypujemy wiórkami kokosowymi, kakaem, można też ułożyć orzechy.

 

Brownie

 

6. Brownie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego!

 

Zapraszamy na: www.eko-idea.blogspot.com

Surowe kakao, czekoladę Cocoa czy karob możecie kupić w ekoidea.sklep.pl

No Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

COMMENTS

Odpowiedzi

Skomentuj post