Zupa dyniowa
dyniowa
+
Category: Odżywianie, Porady
Sep, 10, 2014

Zupa to jest danie niesamowicie uniwersalne, a najlepiej smakuje, gdy ją trochę potraktujemy blenderem i stanie się gęstym kremem. Kiedy Ci zimno, kiedy Ci źle, kiedy właśnie uciekł Twój ostatni tramwaj do domu, cały wszechświat zmówił się przeciwko Tobie, a w dodatku zaczęła się jesień, czyli pora wybitnie deszczowo —wietrzna, to nic Cię tak nie rozgrzeje, jak właśnie gorący, aromatyczny kubek zmiksowanych warzyw — podany w towarzystwie prażonych dyniowych pestek, orzechów włoskich albo nasion słonecznika, ewentualnie z kawałkiem chleba. A z taką chrupiącą, dobrze wypieczoną piętką, to z naszej poczciwej zupy robi się już danie prawdziwie wykwintne! Toż to już skrawek nieba!

Dynia, czyli mnóstwo witamin!

Dynia, warzywo obszerne, ma do zaoferowania nie tylko smaczne i zdrowe pestki, zawierające spore ilości magnezu, żelaza oraz cynku ale także pyszny miąższ. Co prawda nawet w zwykłym supermarkecie można sobie kupić takie pestki, czyjeś małe paluszki nawet je obrały, abyśmy nie musieli się trudzić i pluć łupami pod buciki stojąc w autobusie albo siedząc w kinie, ale w przeważającej większości są one sprowadzane z Chin… A my wolimy nasze, swojskie.

Natomiast dyniowy miąższ, oprócz walorów smakowych, ma do zaoferowania całkiem sporo: 100 g zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Poza tym znajduje się w nim sporo potasu, miedzi, żelaza, wapnia, fosforu oraz witaminy C, E oraz z grupy B (zwłaszcza B2).
Stanowi źródło antyoksydantów, zawiera celulozę, która wspomaga odchudzanie, a także pektyny i kwasy organiczne. Poza tym dynia jest niskokaloryczna i działa odkwaszająco na organizm. A więc do dzieła.

 

zupa dyniowa poziom 6

 

Od czego zacząć?

Zacznijmy od spaceru do warzywniaka lub sklepu z ekologiczną żywnością i kupienia dyni! Najlepiej wybrać taką nie za dużą, żeby miąższ był jędrny i mięsisty, a kolor powinien być intensywnie pomarańczowy – to znak, że warzywo nie jest przejrzałe i zawiera najwięcej witamin oraz karotenu.

Składniki na zupę:

— dynia, której potrzebujemy ok. 1,5 kg;
— marchew, w zupełności wystarczy jedna, za to spora,
— mały seler;
— cebula;
— 3 lub 4 ziemniaki;
— 3 lub 4 ząbki czosnku;
— kawałek świeżego imbiru, 3-centymetrowy kawałek wystarczy by zupa wyszła dosyć pikantna, więc uważajcie z ilością;
— no i przyprawy: cynamon, kardamon, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz cayenne, tylko ostrożnie – nie przesadźcie z ilością.

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, czyścimy i z grubsza obieramy, chociaż ziemniaki ugotowane w łupkach będą smakować równie dobrze.

 

zupa dyniowa poziom 2

 

Dynię należy wykroić z łupy, a pestki wyłuskać i odłożyć. Jeszcze się przydadzą. Miąższ i pozostałe składniki kroimy w kostkę.

2. Do wysokiego garnka wlewamy litr wody, wrzucamy marchew, ziemniaki, seler, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodajemy dyniowy miąższ. Nie martwcie się, jeśli pozostanie ponad powierzchnią wody. Dynia nie musi być super miękka, wystarczy, że podgotujemy ją trochę na parze.

 

zupa dyniowa pion 5

 

Doprawiamy. Zamykamy. Niech się gotuje…

3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki, które możemy najpierw wyskubać, jeśli łupa jest twarda. Jeśli pestki są młode i jędrne, możemy to pominąć. Uważajcie, aby nie pozbawić ziaren delikatnej zielonej otoczki, ponieważ właśnie tam znajduje się najwięcej cennych składników.

 

zupa dyniowa pion 3

 

4. Kiedy dynia zmięknie, zupa jest gotowa! Teraz już tylko wystarczy zmiksować wszystko na gładką masę. Polecamy podawać z prażonymi pestkami i szczyptą chili. Jeśli chcecie, aby zupa była bardziej wartościowa, możecie podawać ją z lekko podrumienionym chlebem natartym czosnkiem lub czerwoną soczewicą. Smacznego!

 

zupa dyniowa poziom 5

 

Zapraszamy na: www.eko-idea.blogspot.com

No Comments
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

COMMENTS

Odpowiedzi

Skomentuj post